Project Description

MARIJAN REJC (1965)

Na svet je prijokal doma. Na peči. Kot da bi že takrat želel, da so stvari opravljene dobro, hitro in po domače. Delo ga je že od rosnih otroških let klesalo in utrjevalo. Pet let mu je bilo, ko je čezenj zapeljal voz, poln drv. S konjsko vprego so v mrzlem zimskem dnevu domov vozili drva, pa je po nesreči padel pod kolesa voza. Do zdravnika je bilo daleč. Predaleč. Pa so ga polegli na toplo peč, kjer je bil dva tedna prepuščen na milost in nemilost usodi. Preživel je. Življenje ga je vzelo na svojo stran in ga naredilo še močnejšega. Še vztrajnejšega. In ga obdarilo s talentom, s katerim iz lesa izvablja navdihujoče oblike.
Marjan ni le rokodelec, Marjan je umetnik. Iz kosa lipovega lesa po mnogih urah dela s pomočjo dlet in lesenega kladiva izdela masko do popolnosti. Zase, za svojo dušo, včasih tudi za cerkljansko laufarijo. Je tudi član združenja izdelovalcev lesenih mask Mascherai Alpini, v katerem so združeni največji mojstri te obrti številnih alpskih držav. Pomanjšane replike neandrtalčeve piščali iz lipovega lesa, ki so nastajale pod njegovimi prsti, so imele posebno energijo in ni čudno, da so si utrle pot na vse konce sveta. V njegovi delavnici se rojevajo številni leseni izdelki- poleg mask in piščali še stružene sklede, pladnji, pohištvo, skulpture človeških in živalskih oblik….
Je eden izmed najbolj aktivnih članov rokodelskega društva Driklc. Lepo ga je gledati, ko z motorko lahkotno izvablja iz hloda izdelek, katerega ima narisanega v mislih. Brez kakršnih koli skic ali načrtov na papirju. Velika lesena piščal pri svetem Ivanu v Šebreljah je njegov izdelek. Pa dobršen del (Marija, Jezušček, ovčka, krava, osliček) velikih jaslic je nastal pod njegovimi rokami, z motorko je oblikoval veliko masko Taterjestga, ki visi na pročelju Gabrijelove hiše v Cerknem, pa nekaj stojal za kolesa ob šoli in vrtcu je njegovih….
Za njim ostajajo sledi. In zgodbe, ki jih te sledi pripovedujejo. Zgodbe, ki dišijo po lesu. In komur les tudi tako neubranljivo diši, Marjana dobi na telefonski številki 041 828 982.

Marijan Rejc galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnja novica

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.