Project Description

BOJAN ŠTREMFELJ (1966)

Na sončni strani Kojce leži vas Jesenica. Tam živijo posebni ljudje. Življenje v odmaknjenem delu cerkljanske jih je izbrusilo do sijaja. Vsak živi zase in vsi živijo skupaj. Pomagajo si. Ne pritožujejo se. Delajo. Eden njih je tudi Bojan. Stric mu je v zahvalo, ker je zanj lepo skrbel do zadnjega dne življenja, zapustil veliko kmetijo, na kateri je stala že skorajda razpadajoča, spomeniško zaščitena kašča, v kateri je na enem od tramov vklesana letnica 1843. Breceva kašča. Njegova velika želja je bila, da bi jo nekoč obnovili in Bojan mu je izpolnil željo.

S strokovno pomočjo zavoda za varstvo kulturne dediščine in z lastnimi finančnimi sredstvi se je lotil popolne obnove. Sledila so presenečenja. Najprej so v enem od tramov našli zataknjena križca nevsakdanjih oblik in polna simbolov, ki naj bi domačijo varovala vsega hudega. Pomenljive simbole najdemo tudi na vhodnih vratih, kolovratu… Potem so pod stensko omaro našli še skrivnostno vzidano glineno posodo. Ljudje, ki proučujejo staroverstvo, so se v kleti samo spogledovali, nasmihali in molčali. Breceva klet je nehote postala klet, kjer je doma skrivnostna preteklost.

Toda Bojan ji je dal še večjo vrednost, vdihnil ji je še več življenja. Napolnil jo je s svojo dolgoletno strastjo. Napolnil jo je s predmeti, ki molče govorijo. Napolnil jo je s predmeti, ki imajo dušo. Stara orodja, pohištvo, naprave in priprave, knjige, slike in še in še. V kašči se nam razgrne nekdanje življenje ljudi v teh krajih. Do potankosti urejene zbirke nam pričarajo različne poklice in načine življenja tedanjih prebivalcev. Nešteto restavriranih kmečkih orodij in drugih uporabnih predmetov iz preteklosti so prava enciklopedija preteklega življenja na cerkljanskem in Bojan jih z veseljem razkaže posameznim navdušenim obiskovalcem. Ni dvoma, skrivnostna kašča v človeku pusti vtis.

Kakšen dar so in kaj vse lahko izdelajo človeške roke se zavemo tedaj, ko zagledamo Bojanove miniaturne izdelke. Do najmanjše podrobnosti pomanjšani izdelki človeka osupnejo. Skorajda vsa orodja in stavbe, ki so se pomanjšana rojevala pod njegovimi prsti, so iz Brecove kmetije. Le žaga venecijanka na vodni pogon je popolna kopija še delujoče žage iz sosednjega Orehka. Ampak res popolna. Vse na njej in vse v njej je pomanjšano do potankosti in vse deluje. Pravih besed, ki bi opisale ta pomanjšan svet, ni. Celo fotografije zavajajo, kajti zlahka nas prevarajo glede velikosti oz. majhnosti teh izdelkov. Lepo pa nas popeljejo skozi tedanja kmečka dela kot so žganjekuha, košnja, žetev in mlačva, priprava in spravilo drv…

Čeprav s srcem v preteklosti, Bojan poln življenja gleda v prihodnost. Lepo družino ima. Poleg žene, ki ga pri delu podpira, še dve hčerki. Starejša je po poklicu arhitektka, po duši umetnica. Njihova hiša je polna njenih slik. Mlajša študira računalništvo. Po duši motoristka. Tudi njiju so življenje in starši zbrusili do sijaja.
V dolini, v Cerknem, o kašči ni sledu. Nobene table, nobenega napisa, nobene zloženke. Biseri so vedno skriti in skrito privlači ljudi. Če bi jih radi videli, pokličite Bojana na tel: 031 888 492. Navdušeni boste.

Bojan Štremfelj galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.