Project Description

MARIJA KRIŽIČ (1961)

Nekoč je ob robu gozda, čisto na samem, stala majhna hiška. V njej je z očetom, mamo in bratom živela deklica, ki je imela neznansko rada živali. Vsak dan je skozi gozd več kilometrov v vsakem vremenu pešačila v šolo in gozd je počasi lezel vanjo. Vzljubila ga je. Nekoč je v šolski knjižnici na steni ugledala v les izrezljan obraz in začutila je, da bi kaj takega znala narediti tudi sama. Doma je iz skladovnice drv vzela kos brezovega lesa in z navadnim kuhinjskim nožem iz njega izdelala prvi obraz, katerega hrani še dandanes.
Tako se začne njena strast do rezbarstva. Oče, po poklicu gozdar, to opazi in ji podaril dleto, s katerim ji olajša delo.
Prišla je srednja šola, služba, hčerki dvojčici. Življenje jo posrka vase in strast do lesa tiho in potrpežljivo čaka nekje v kotu. Hčerki sta doktorirali, odleteli iz gnezda in stara ljubezen zopet privre na dan. Marija se prijavi na delavnico izdelave lesenih mask, kjer mojster Marjan Vodnik odstira skrivnosti rezbarstva. Kupi si leseno kladivo in nekaj dlet ter se zakoplje v delo. Njen dom je zdaj poln številnih skulptur; kar pet medvedov čuva hišo, pa pelikan, ovce, lesen vrtni palček, umetelno izrezljane sklede, na stenah maske…, Je nepogrešljiva članica rokodelskega društva, predvsem pa ženska z nežno, umirjeno energijo, ki človeku vzame dih, ko v roke vzame motorno žago… Dobite jo na telefonski številki 031 439 788.

Marija Križič galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.