Project Description

VINKO PODOBNIK (1952)

Stanuje v gasilskem domu v Cerknem in zdi se, da je zagnanost gasilcev, njihova mladostna energija in brezpogojna pripravljenost pomagati drugim zlezla v vsako celico njegovega telesa. Je dolgoletni hišnik, človek za vse, skorajda že ikona in del nepogrešljivega inventarja v gasilski stavbi. Požrtvovalnim gasilcem je v pomoč, kot upokojeni šofer še vedno rad sede za volan gasilskega kamiona in ga odpelje na tehnični pregled ali pa v sušnih obdobjih dostavi cisterno vode na oddaljene domačije. Rad se spominja časov, ko je kot voznik tovornjaka iz Italije »švercal« kavo v Srbijo. Vsak je lahko čez mejo pripeljal kilogram kave, Vinko jo je na sovoznikov sedež vedno nastavil kilogram in pol. In vedno so se cariniki vtaknili v tistega pol kilograma viška kave in se z njim prerekali in pametovali, na koncu pa so se naveličali in ga spustili naprej. Pod vrhom kabine v prirejenem skrivališču pa je bilo še osem kilogramov od carinikov nikoli odkrite kave, katere so bili ljudje v Srbiji neizmerno veseli.
Vinko rad pešači. Skoraj vsako jutro vzame v roke pohodne palice in prepešači del cerkljanske. Še rajši kolesari. Le redki so dnevni, da ne bi sedel na njemu ljubo kolo in se zapeljal po domačih krajih. Rad ima les. Uživa v delu z njim. V deske najrazličnejših oblik s pirografom vžiga predvsem šaljive napise in slike, katere kasneje podari. Skorajda je ni gostilne v Cerknem, v kateri ne bi visel vsaj en njegov izdelek. In so gostilne, v katerih so njegove stvaritve povsod, kamor seže pogled.
Na zadnji, radovednim pogledom skriti strani gasilskega doma, si je uredil majhno delavnico, v kateri v miru ustvarja. Priročna stružnica, par dlet, nekaj enostavnega ročnega orodja in veliko dobre volje je dovolj za izdelavo številnih lesenih izdelkov, kot so sklede, pepelniki, pipe, piščali, ure, termometri, vaze, solnice, svečniki, vilice in žlice in še in še.
Mnogo je stvari, ki jih Vinko zna narediti, mnogo je društev, v katerih se razdaja in mnogo je ljudi, ki to cenijo. Njegov tel: 041 285 024

Vinko Podobnik galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.