Project Description

JOŽE ČERNILOGAR (1951)

V otroških letih je z rodnega Oblakovega vrha v Šebreljski vrh k vsestranskemu mojstru Venclju hodil občudovat stružnico na nožni pogon. Nekoč, ko Venclja ni bilo v delavnici, je Jože poskusil postružiti kos lesa in pri tem zlomil najboljše dleto. Seveda je bil kasneje zaradi tega kregan in med solzami je Venclju zabrusil, da ko bo odrastel, si bo kupil boljšo stružnico od njegove. Držal je besedo.
Zaposlen je bil na Kolektorju, kjer je dobro vnovčil svoj ustvarjalni duh. Za različne inovacije je dobil več priznanj in denarnih nagrad, z eno od njih pa si je v devetdesetih letih minulega stoletja kupil stružnico in jo postavil v garažo bloka v Idriji, v katerem je tedaj stanoval. Vendar je za svoje ustvarjanje potreboval mir. Mesto mu tega ni nudilo in leta 2002 je dosanjal svoje sanje- v Jaznah, visoko nad dolino reke Idrijce sta z ženo kupila majhno hišo, v kleti katere si je uredil lično delavnico.
Jožetovi izdelki jemljejo dih. Vzbujajo izjemno spoštovanje in ko jih vzameš v roke, nehote zadrhtijo. V Sloveniji jim ni para, izdelke njegovega kova izdelujejo le posamezni mojstri na drugih kontinentih, katere lahko občuduješ na spletu.Nekatere sklede in dišavnice so izdelane iz več sto, lahko tudi več tisoč koščkov najrazličnejših vrst lesa, skrbno zlepljenih po posebnem postopku, nato postruženih in na koncu okrašenih še z ročno izrezljanimi vzorci. Cena takšnega izdelka je temu primerna in poznavalci z veseljem sežejo globoko v žep. Vzorce, ki jih rezbari, najraje kopira iz starih omar, okvirjev, skrinj in zazdi se, da vsebujejo skrivnostni pridih staroverstva. Dleta in nože si večinoma izdeluje sam, najrazličnejših oblik in velikosti so. Skrbno, kot vsa druga orodja in pripomočke, ima zložene v označenih škatlah. Posebna lepila, olja in koščke dragocenega eksotičnega, včasih tudi mističnega lesa naroča iz Amerike, kajti pri nas tega ni na voljo. Vsakemu končanemu izdelku vgravira številko in pod to številko v računalniku zabeleži vse podatke o izdelku: kdaj je bil izdelan, iz katerega materiala, kdo je lastnik, s čim je premazan…. Ničesar ne prepusti naključju in če bi bilo kasneje karkoli narobe, bi s pomočjo zabeleženih podatkov odkril napako.
Poleg skled in dišavnic izdeluje še klekeljne, krožnike, šatulje, okvirje za slike, ure, navijalce klekeljnov, mnoge izdelke izdeluje v kombinaciji z epoksi smolo, kateri daje največji čar pronicanje svetlobe skoznjo. Njegovi izdelki potujejo po vsem svetu, vse do Avstralije in Nove Zelandije. Svoje znanje nesebično predaja dvajsetletnemu fantu iz Idrije, katerega les neizmerno privlači in trenutno skupaj izdelujeta šahovske figure.
Povprašam ga še o njegovi maskoti, ki je mešanica med človekom in nezemljanom. Nekaj skrivnostnega je v njej in vsako leto jo ob božično-novoletni razstavi v cerkljanskem muzeju postavi na ogled. Pove, da je nekje, pa ne bo povedal kje, srečal nezemljana, ki se je hotel spremeniti v človeka, ampak se je med preobrazbo zaradi mnogih nepravilnosti in krivic v Sloveniji premislil in odpotoval nazaj v vesolje. Žena se mu je smejala in govorila, naj mu ne verjamem, meni pa je nekaj govorilo, da ne laže…. Njegov telefon: 040 633 355

Jože Černilogar galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.