Project Description

ANDREJ ČELIK (1945)

V veliki družini je na svet prijokal zadnji. Bil je najmlajši od desetih otrok. Deseti brat. Devet let mu je bilo, ko mu je umrl oče in vsak kos kruha je bil odtlej še trši. Za hišo so imeli v breg razpotegnjene njive, katere so orali s konji. Pred tem je bilo na njive potrebno znositi gnoj, iz spodnjega dela na vrh pa zemljo. V košu. Na hrbtu.
Tik nad hišo je vzpetina Gradišče, na kateri je nekoč stala lesena trdnjava- grad. Številne arheološke najdbe tod okrog to potrjujejo. Od gradu mimo Andrejeve domačije pa do cerkve svetega Jerneja je potekal skrivni rov in eden od vhodov vanj, resda založen s kamni, je bil tudi v njihovi kleti. Zob časa je skozi stoletja rov najedal in zasipal in ko je Andrej staro hišo podrl in naredil izkop za novo, je bil že popolnoma zasut. Le še posamezne kotanje pričajo o skrivostnem rovu.
Pozimi leta 1961 je Viba film na cerkljanskem snemala kratki film o laufariji z naslovom Ti si kriv. Andrej in njegova laufarska druščina je bil dva tedna- od začetka do konca snemanja- član te nepozabne ekipe. V Cerknem so na voz naložili snemalno ekipo in opremo, veliko torbo z denarjem, maske in obleke ter jih odpeljali v Zakriž k Hadalinu, kjer so se nastanili. Andrej je bil Ta smrekov in spominja se številnih prigod, ki so jih doživeli v nepozabnih dveh tednih. V gostilni Vrh križa je menda prvič, odkar je gostilna obstajala, v sodih zmanjkalo vina. Gostijo je v celoti plačala ekipa Viba filma iz tiste velike torbe z denarjem, ki je marsikdaj obležala marsikje in čeprav nanjo niso najbolj pazili, ni iz nje nikoli nič zmanjkalo. Prav tako so pošteno plačali vsakega, ki je v filmu igral in Andrej si je s prisluženim denarjem kupil nov gvant, ki je takrat stal tri delavske plače. Nekaj kadrov so posneli tudi v soteski Pasice pod bolnico Franjo in v Cerknem, kjer takrat ni bilo snega, pa so ga za potrebe snemanja na sedanji Trg prekomorskih brigad od drugod navozili kar z vozom.
Andrej si je pokojnino prislužil v domači tovarni. Žena mu je zgodaj umrla, otroka sta odrasla in odletela iz gnezda. Čas si krajša z izdelki iz lesa. Pogled pritegnejo umetelno izdelane grabljice za nabiranje borovnic, izdelane iz različnih, pisanih vrst lesa. In cel kup lesenih žlic, različnih vrst in oblik. Pravi mojster je v izdelavi klekeljnov in včasih jih je v enem popoldnevu izdelal tudi sto trideset. V trgovini v Škofji Loki so mu vse odkupili – tudi po dva tisoč naenkrat. V Italijanskem Sutriju je nekoč videl možakarja, kako je iz drenove palice izdeloval planike, pa je še sam poskusil. Odlično mu gre. Na stotine jih je že izdelal in spretno jih vpleta v najrazličnejše aranžmaje. Eno od sob v hiši ima popolno založeno z lesenimi izdelki. Tudi več jaslic najdemo v njej. Pa slike, vaze, šatulje in sklede. Stružene in tudi takšne iz drevesnih izrastkov nevsakdanjih oblik. Posebno mesto v njegovem življenju pa ima ženska. Na vsakem koraku v njegovi hiši začutiš moč in lepoto žensk. Ženski akt, silhueta ženske z otrokom v naročju, doječa mati, Jezusova mati Marija, ženska v izrezljani sliki… Ženska in še enkrat ženska. In se zaveš, da se svet že od nekdaj vrti okrog in zaradi žensk.
Andrej to ve. Kajti on je iz nekih drugih časov, iz časov, v katerih so preizkušnje še kalile človeka, iz časov, ko so torbe z denarjem ostajale nedotaknjene.

Andrej Čelik galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.