Project Description

DANICA ROJC (1953)

Ustvarjalnost ima že v genih. Po očetovi in mamini strani. Stari ata, rezbar, je izdelal enega od oltarjev v cerkvi svetega Jošta v Trebenčah, mama in stara mama sta bili šivilji. In tako je čisto počasi ljubezen do niti zdrsela med Daničine prste in ji omrežila srce.
Prvi prtiček je izvezla v osnovni šoli pri krožku ročnih del, ki ga je takrat poučevala Sabina Eržen. Doma se je naučila še pletenja in kvačkanja, le klekljati ni hotela. Zaradi tega je stara mama govorila, da ne bo nikoli nič iz nje, kajti takrat je veljalo, da mora dobra gospodinja znati tudi klekljati. A njene besede se niso uresničile. Danica se je vpisala na gimnazijo v Idrijo in denar, namenjen za malico, porabila za blago, s katerim si je šivala obleke. Spretne roke so ji pomagale, da se je iz skromno oblečenega vaškega dekliča prelevila v čudovito gimnazijko. Potem sta si z možem ustvarila družino, zgradila hišo in poleg službe in dveh odraščajočih otrok je Danica še diplomirala. Povabilo v partijo je zavrnila. Način, po katerem se je tedaj napredovalo v službi, ji ni bil domač. Zaigrano prijazni nasmehi, pocukrane besede in horizontalni položaji so imeli prednost pred znanjem in delavnostjo. Stopila je na samostojno podjetniško pot in se leta 2012 zaslužno, s čisto vestjo in pokončno hrbtenico upokojila.
Hči Mateja je z življenskim spremljevalcem Simonom Hudolinom- Salčijem del nevsakdanjega umetniškega tandema Small but dangers in nehote sta s strastjo do slikanja okužila tudi Danico. Večkrat sta ji podarila katerega od priborov za slikanje in Danico je vedno bolj vleklo v magičen svet platna, čopičev in barv. Številne slike v njenem ateljeju molče govorijo o strasti in talentu, ki na srečo nista ostala neizživeta.
Tri prisrčne vnuke ima, v katerih že tli ogenj ustvarjalnosti. Rek, da jabolko ne pade daleč od drevesa, se še enkrat več izkaže za resničnega. Njihove slike so že prave umetnine. Danica jih ima rada. Otroke in slike. V ateljeju ima številne slike otroških obrazov in nekoč jih bo postavila na ogled na samostojni razstavi. V cerkljanskem muzeju pravkar poteka razstava domačih likovnikov z naslovom Poteze besed, kateri so črpali navdih iz literarnih stvaritev štirih primorskih pesnikov in pisateljev, med njimi tudi Franceta Bevka. In s tiskane zloženke, ki vabi na razstavo, nas skrivnostno gleda prav Daničina umetnina.
Z možem rada potujeta v daljne dežele. Oman, Uzbekistan, Kirgizija… Ko pa je doma, vzame v roko čopič in barve, iglo in nit ter odpotuje v neke druge, le redkim dane svetove.Njen tel: 031 211 436

Danica Rojc galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.