Project Description

PETRA SLABE (1976)

Petra Slabe

Ko enkrat spoznaš Petro in slišiš njeno življenjsko zgodbo, nisi več isti kot prej. Ne moreš biti. Seže ti globoko v srce in tam pusti sled. Odtis. Pečat. Ko sem jo poslušal, me je na trenutke oblivala kurja polt in solze so silile v oči…
Ples je bil v njej že od otroštva. Kot zrak, kot voda in kot ljubezen, brez katerih ne moreš živeti. In prav ljubezen jo je iz majhnega mesteca pripeljala na deželo, v hribe, med zelenje in tišino. Tu sta si z možem po letih trdega dela ustvarila topel dom, košček raja, katerega je polnil smeh dveh otrok. Vmes je Petra plesala. Včasih sama, včasih s svojo skupino. Najprej za dušo, potem je strast prerasla v delo, ki ji je dajalo kruh. Čedalje več plesnih skupin je nastajalo po Poljanski dolini in vse več otrok je želelo plesati. Petra jim je bila učiteljica, prijateljica in mama. V dobrem in slabem. V solzah smeha in žalosti. V petindvajsetih letih plesne skupine STEP je v njej življenjske izkušnje nabiralo okrog 250 učencev s preko 600 nastopi. Povsod so potovali in nastopali. Svet je bil njihov. Poganjali so ga s plesnimi koraki.
Potem je udarila epidemija. Kot strela. Svet se je naenkrat spremenil. Zaprl. Skorajda ustavil. Treningov ni bilo več. Niti nastopov. Njena dekleta so obstajala samo še za ekrani. Ni bilo več njihovega smeha, ni bilo več plesa in ni bilo več sredstev za preživetje…
Noči brez spanca so postajale čedalje daljše. Tuhtala in razmišljala je, kako naprej. Otroci so bili njeno življenje. Še vedno bi rada delala nekaj za njih. Potem jo je prešinilo. Poklicala je karikaturista Matjaža Poklukarja, prvega Slovenca, ki je v biatlonu osvojil medaljo svetovnega pokala. Navdušen je bil nad njeno idejo. Lotila se je izdelave spletne strani. Sama. Brez znanja. Le z ogromno dobre volje in zaupanjem, da bo že kako. Ko se ji je ustavilo, je poklicala prijatelje računalničarje, da so ji z nasveti pomagali. Hvaležna jim je. Kot vsem, s katerimi je hodila skozi življenje. O ljudeh iz njenih ust prihajajo same lepe in pohvalne besede. Za nov izdelek je bilo potrebno izbrati pravo ime, pa etikete, embalažo, oglaševanje… Uspelo ji je in luč sveta so ugledali čudoviti otroški metri, ki se nalepijo na steno, omaro ali vrata. Za hip se je zazdelo, da sonce sije samo za njo.
Toda udarilo je drugič. Kot strela. Petri se je na koži pojavil maligni melanom, najnevarnejša oblika kožnega raka, ki bi lahko v nekaj tednih iz njenega telesa izsrkal življenje. Nihče doma ni niti za trenutek pomislil, da ji ne bi uspelo. Imeli so prav. Po dveh operacijah je bila Petra spet zdrava.
Spet se je polna življenjske energije zakopala v delo. Prihajala so prva naročila in sonce je sijalo še močneje, zdelo se je, da se je naselilo kar v njene dolge svetle lase.
Čez dva meseca je udarilo tretjič. Kot strela. Tumor na maternici. Spet operacija in spet ji je uspelo. Ni se vdala. Sonce v laseh je ostalo, še več, kot da bi se v njene sivomodre oči prikradlo še nebo. Petra si je želela samo še ostati zdrava in delati.
A je spet udarilo. Tokrat bolj počasi. Čutila je, da nekaj ni, kot bi moralo biti. Vsak dan jo je bolj bolela glava. In spet pregledi. In negotovost. In prepričanje, da bo še vse dobro. In res je bilo. Imela je že predrto možgansko ovojnico. Če se ji ne bi predrla, bi bila že med zvezdami. Potem je smrt obupala. Odnehala. Dvignila belo zastavo. Spoznala je, da je v Petri preveč življenja.
Naj vaši otroci rastejo ob njenih metrih. Ko bodo večji, jim povejte njeno zgodbo. Zgodbo o deklici, ki je rada plesala. Zgodbo o deklici, ki je velikokrat padla, a se je z močno voljo vedno znova in znova pobrala. In vsakič je bila močnejša. In večja. In ko bodo otroci padali, ko bodo krvavela njihova kolena, včasih pa tudi srce, bo manj bolelo, ko se bodo spomnili nanjo. Samo povejte jim, enkrat, desetkrat, stokrat. In ne pozabite jim povedat, kje še sta doma sonce in nebo.
Dolga, nova, a lepa pot je še pred njo. Vesela bo, če delimo ta zapis naprej med ljudi, pot ji bomo skrajšali vsaj za korak, a vseeno ne bo nič manj strma. Petra ima rada tudi klance. Njena tel. št. je: 031 643 311, na tej povezavi https://grandeco.si/ pa si ogledate in lahko tudi naročite njene otroške metre.

Petra Slabe galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.