Project Description

SILVA PAVLIN (1954)

Nekatere hiše imajo dušo. Ko greš mimo njih se zdi, da hočejo nekaj povedati. Moraš se ustaviti, prisluhniti skrivnostni tišini, ki govori iz stoletnih zidov in odpočiti oči na lepoti, ki je nastala v sožitju z naravo in pridnimi človeškimi rokami. Ena takšnih hiš je domačija V Lanišah v Gorenjih Novakih, ki že od leta 1792 kljubuje času. V njej se je sredi prejšnjega stoletja rodila Silva. Oče je ni mogel nikoli vzeti v naročje. Nekaj mesecev pred njenim rojstvom mu je krogla za vedno zaprla oči. Nesreča v službi. Bil je policist.
Življenje izbira najmočnejše ljudi, da jih preizkuša. Veliko jim da, a še več vzame. Silvi nesreča vzame še sina. Tokrat je bila cesta močnejša od mladega življenja.
Čeprav čas zaceli rane, brazgotine ostanejo. Silva išče in najde lepoto v najpreprostejših rečeh. V rožah, v lesenih koreninah in naplavinah, v starih odsluženih predmetih, v slikanju, v rezbarjenju, v izdelovanju papirnatega cvetja, v izdelovanju cvetličnih aranžmajev…. Leta 2009 začne obnavljati staro, skorajda že razpadajočo rojstno domačijo in sanja, da bo v njej nekoč imela muzej starin. Od vsepovsod je prinašala stare, odslužene predmete in jih z neverjetnim smislom za lepoto, ki ga premore, umeščala okrog hiše. Ljudje se ob njej ustavljajo in občudujejo povezanost preprostih predmetov, genialnih idej in pridnih rok.
Tudi v hiši, v katero ima sedaj napeljano vodo izpod Blegoša s pomenljivim imenom Zlati izvir, ima nešteto predmetov z zgodbo in dušo. Ročno izdelani okraski, izrezljan obraz, lesena skleda, stare slike, cvetje iz papirja in mnogo starih, nekoč za življenje prepotrebnih predmetov daje notranjosti domačnost in toplino. Na starih vratih, ki vabijo v obokano klet, počiva kovan ključ, ki je pri hiši že več kot dve stoletji. Stara kamra na podstrešju še čaka prenove. Pod njenim stropom gnezdijo lastovke… Pred zimo bodo odletele v južne kraje. Spomladi pa bo gnezdo spet polno življenja. Silva ostaja. Nevidna, močna nit jo veže na svoj dom, nit, s katero starim, odsluženim predmetom vračata življenje.

Silva Pavlin galerija fotografij

Driklc

Lesen okovan drog s katerim v voz vpenjajo konjske ali volovske vprege.

Izbor izdelkov

Zadnje novice

Rokodelsko društvo Driklc, Cerkno se predstavi.